Brieven voor een mooie [kinder]tijd


Op een dag vroegen de mensen aan de wijze: "Vertel ons over het leven." De wijze bekeek hen één voor één aandachtig en zette dan een glazen pot op tafel. Daarna nam hij een twaalftal stenen en legde die zorgvuldig in de pot. Toen deze gevuld was, vroeg hij aan de mensen: "Is deze pot vol?" "Ja, natuurlijk is hij vol," antwoordden de mensen.
Nu nam de wijze een pot met kiezelsteentjes. Zorgvuldig goot hij ze over de grote stenen. De kiezeltjes vielen tussen de stenen door tot op de bodem van de glazen pot. Opnieuw vroeg hij aan de mensen: "Is deze pot vol?" Zonder uitzondering antwoordden ze allemaal: "Ja, nu is de pot vol."
Daarop nam de wijze een zakje met zand, dat hij aandachtig in de grote glazen pot goot. Het zand vulde de plaats tussen de grote stenen en de kiezelsteentjes. De wijze vroeg nog maar eens: "Is deze pot vol?" Enkele slimme mensen begonnen het te begrijpen en ze zeiden dat de pot misschien wel niet vol was.
"Goed," antwoordde de wijze en hij nam een kruikje met water en vulde de glazen pot tot aan de rand. Daarop keek hij de mensen aan en vroeg: "Welke grote waarheid toont dit experiment ons aan?"
De moedigste onder de toehoorders antwoordde: "Het toont aan dat het leven nooit zo gevuld is als we wel denken, en dat er, als we echt willen, altijd nog wel wat bij kan." "Ja," zei een ander, "als ik alles wat beter organiseer, komt er wel nog een gaatje vrij om méér dingen te doen."
"Neen," antwoordde de wijze, "daarover gaat het niet. De grote waarheid die in dit experiment schuilt, is de volgende: als je niet eerst de grote stenen in de pot doet, krijg je ze er achteraf nooit meer in." Het werd stil. De wijze voegde er aan toe: "Welke zijn de grote stenen in je leven? Je gezondheid? Je familie? Je vrienden? Je dromen? Eerlijkheid? Trouw? Medeleven?
Denk eraan: als je meer belang hecht aan kleinigheden zoals het zand of het water, zullen zij alle plaats in beslag nemen en blijft er geen tijd meer over voor het écht belangrijke in het leven. Daarom mag je nooit vergeten jezelf de vraag te stellen welke de grote stenen van je leven zijn, en die moet je als eerste in de pot leggen." - gelezen in De school van je leven van Ludo Heylen

Hey Reader,

Eigenlijk heb ik aan bovenstaande tekst weinig toe te voegen. Het spreekt voor zich, toch?

Wat ik misschien wel nog wil zeggen: ik weet dat er altijd wel excuses zijn als te weinig tijd, te weinig vrijheid, geen geld... Maar weet dat het slechts dat zijn: excuses. Zinnetjes die we onszelf vertellen of die ons verteld werden/worden en die we geloven.

Als jij iets wil veranderen, ben jij diegene die het te veranderen heeft. Als jij meer tijd wilt besteden aan de grote stenen in je leven, ligt de bal in jouw kamp. Gooi de excuses overboord en ga voor die grote stenen. Want voor je het weet, ben je een hele tijd verder en is je hele pot gevuld met kleine materialen en passen de grote stenen er gewoon niet meer in.

En mocht je hulp nodig hebben dan bekijk ik met plezier of ik misschien de juiste cheerleader ben voor jou.

En nu ik het toch over mezelf als natuurcoach heb: er gaan wat dingen veranderen qua aanbod. Ik voel weer een shift. Dat vond ik altijd vervelend want je moet toch iets doen en daar dan voor hele lange tijd bij blijven, niet? Maar ik probeer echt mezelf te volgen. Ik verander en daardoor soms ook mijn aanbod. In grote lijnen zal dit rond hetzelfde blijven draaien: een aanbod voor ouder en kind, een aanbod (natuur)coaching en een aanbod huisonderwijs. Maar hier en daar zal er een overlap komen. Verderop in deze nieuwsbrief kan je in ieder geval al iets vinden voor de twijfelaars i.v.m. huisonderwijs.


#dekleinedingen

Opnieuw weinig foto's (dat heb je als je je gsm minder gebruik), maar wel heel veel kleine dingen waar ik de afgelopen tijd heel erg van genoten heb:

  • de zon
  • de zon
  • en de zon
  • werken in de moestuin
  • homesteaden: brood en koeken bakken, taarten maken, yoghurt maken, kombucha brouwen, kaarsen maken...
  • toffe projectjes met de meisjes zoals poppenkleertjes maken, verhaaltjes verzinnen en er een boekje van maken
  • boeken lezen
  • bij het ontbijt picknicken
  • een fijne dag met het gezin
  • veel fietsen
  • eerste geplukte bloemetjes van de dochters krijgen
  • veel buiten zijn (ook toen het nog kouder was zoals op de foto)
  • ...

🍌 Lekker ontbijtje: pudding van chiazaad en banaan

Het favoriete ontbijt van de meisjes en zelf vind ik het ook lekker: een chiapudding met banaan. We gebruiken altijd dit recept van Rens Kroes. Ik maak het 's avonds zodat ik het 's morgens alleen nog moet overscheppen in kleinere kommetjes, samen met wat (geiten)yoghurt, confituur en granola. Ah ja, en soms maken we er groene pudding van door er wat spirulina onder te mengen.


🧺 Ga eens picknicken

Wij gingen de afgelopen tijd een paar keer 's morgens picknicken. Ik ben me er bewust van dat dit voor de meesten onder jullie niet mogelijk is, maar ook 's middags eens buiten eten of het in het weekend doen is prima. Zeker als de zon schijnt en je nog ergens een tof stukje natuur vindt. Maar hier was de speeltuin ook één van de locaties (samen met onze eigen tuin, het bos en aan de rand van een vijver).


📖 Naar buiten

Een prentenboek met een mooie boodschap: we zitten te veel binnen en buiten roept ons. Ik vond de boodschap zo goed aansluiten bij hoe ik graag wil leven en wat ik met mijn werk ook wil brengen dat ik het boekje uiteindelijk (tweedehands) kocht.

Ik vond nergens een voorgelezen Nederlandse versie, maar wel deze Engelse versie. In het Engels heet het boekje "Inside out" wat ik eigenlijk nog mooier vind.


☎️ Voor zij die denken aan huisonderwijs

Ik denk dat deze periode er één is waarin er binnen gezinnen weer eens wat harder nagedacht wordt over huisonderwijs al dan niet opstarten in het volgende schooljaar. Bij ons waren maart, april en mei in ieder geval de maanden waarin er veel gepraat en nagedacht werd. Waarin er veel voors en tegens afgewogen werden.

Voor diegene die zich daarin herkennen en die graag eens willen sparren met iemand die er midden in zat en nu midden in het huisonderwijs zit (ikke dus) heb ik volgend aanbod: ik heb per maand (van nu tot en met juni) een aantal online plaatsjes vrij om te luisteren, vragen te beantwoorden en vragen te stellen. Niet om je te overtuigen maar om je inzichten te geven zodat je daarna in je kracht kan staan om zelf een beslissing te nemen.

Klinkt als wat jij nodig hebt? Check hier de details en maak een afspraak.


Op mijn blog had ik de afgelopen tijd over het effect van yoga op mijn lijf, over hoe jij bepaalt wat je betaalt bij mij, over hoe leren er bij ons uitziet en over hoe en waarom ik mijn smartphone minimaliseer.

Wil je graag iets kwijt over dit onderwerp? Over iets anders uit deze nieuwsbrief? Of gewoon even babbelen? Dat kan door op beantwoorden te klikken, door hier iets achter te laten of door me een berichtje te sturen via Signal.

Ik ben Stephanie. Er zijn veel woorden die me zouden kunnen omschrijven en veel dingen die ik interessant vind. Hier alvast een poging in willekeurige volgorde: vrouw, mama, lief, vriendin, dochter, zus, huisonderwijzer, 6/2 emotionele manifestor, leergierig, spiritueel, ex-leerkracht, hooggevoelig, liefhebber van natuur, simpel leven ...

Een atypische ondernemer ben ik ook. Atypisch omdat ik vooral mijn goesting wil doen en niet constant van de daken wil staan roepen wat ik in mijn aanbod heb. Mijn missie is om je (terug) te verbinden met jezelf, je kind(eren), anderen en de natuur. Dat doe ik door met je de natuur in te trekken, ouder-kindyoga te geven en als huisonderwijscoach.

Wat in deze nieuwsbrief verschijnt is mijn eigen, pure mening. Ik verwijs regelmatig naar een product via een partnerlink. Die zorgt ervoor dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt. En mocht je een grote fan zijn van mijn nieuwsbrieven en je me daarvoor graag een "digitale thee" wil trakteren dan kan dat hier.

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar iemand die er ook iets aan kan hebben. En mocht jij zo iemand zijn en je wilt de Brieven voor een mooie [kinder]tijd zelf ontvangen, laat dan hier je e-mailadres achter.

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf je dan hier uit.

Stephanie Baumers

Ik bied ondersteuning aan huisonderwijzers. Hieronder vind je een voorbeeld terug van mijn betalende nieuwsbrief "Ons huisonderwijs". Je vindt ook de laatste gratis nieuwsbrief "Brieven voor een mooie [kinder]tijd" terug. Daarop kan je je abonneren door hieronder je e-mailadres achter te laten. Wil je de betalende nieuwsbrief ontvangen? Kijk dan even onder het tabblad links.

Read more from Stephanie Baumers

I was here, I lived, I loved, I was hereI did, I've done, everything that I wantedAnd it was more than I thought it would beI will leave my mark, so everyone will know I was hereI want to say I lived each day, until I diedI know that I had something in, somebody's lifeThe hearts I have touched, will be the proof that I leaveThat I made a difference, and this world will see - Beyoncé in I was here Hey Reader, Ik ben Beyoncé niet en daar ben ik alleen maar blij om. Ze bereikt met haar muziek...

"... en ik ken mijn privileges, maar we kunnen soms veel meer aanpassen en aangaan dan we zelf leerden te geloven." - Kelly Deriemaeker in haar nieuwsbrief Hey Reader, De nieuwsbrief van Kelly is de enige nieuwsbrief die ik elke week lees. Meermaals deed ze me al instemmend knikken en zo ook deze week. Ik denk het ook regelmatig, dat mijn leven er helemaal anders uitziet dan dat van de gemiddelde vrouw en dat die gemiddelde vrouw helemaal geen tijd heeft om zelf brood te bakken, 's morgens in...

Zo is het nu eenmaal. Een zogenaamde waarheid die zelfs (...) levenslustige mensen om de tuin weet te leiden met een leugen: dit is het contract dus doen we eht zo, ook al weten we beter want zo is het nu eenmaal. - Raymundo Resink in Geld gaat nooit over geld Hey Reader, Dat zinnetje "Zo is het nu eenmaal" hoor ik soms ook van mensen in mijn omgeving. Het is een zinnetje waar ik boos van word. Vaak wordt er dan bij gezegd dat je (ik) ook niet alles in vraag moet stellen. Dat sommige dingen...