Brieven voor een mooie [kinder]tijd


The way we talk to our children becomes their inner voice.
- Peggy O'Mara

Hey Reader,

Er zijn veel mooie kanten aan huisonderwijs waar de mooie (en vele) gesprekken er één van is. Uiteraard kan je die ook hebben als je kind naar school gaat, maar ik kan me voorstellen dat je daar dan niet echt veel tijd aan kan spenderen. Voor mijn gevoel is dat dan toch vooral tussen de soep en de patatten.

Voor mij/ons zijn zo'n gesprekken eigenlijk een groot deel van ons huisonderwijs. Ik had vooraf niet gedacht dat een kind zoveel kan leren door een simpel gesprek. Nu ja, simpel is het niet altijd want er komen onderwerpen aan bod gaande van sociale vaardigheden over maatschappelijke zaken tot filosofische kwesties. Heerlijk om dingen uit te leggen, hun mening of idee te vragen en mijn kijk erop te geven.

Ik denk dat ik dat laatste nog het meeste waardevolle vind. Niet dat mijn kinderen hetzelfde moeten denken als mij, maar je legt als ouder toch graag je eigen accenten. En ook dat is natuurlijk mogelijk als je kind naar school gaat, maar ergens ook moeilijker denk ik. Als de realiteit van je kind tussen andere kinderen ligt, dring je daar als ouder gewoon minder snel tot door denk ik. En échte interacties met volwassenen zijn er nauwelijks op een school dus dan is je kind al snel aangewezen op zijn vriendjes. We kennen allemaal de uitspraak "Dat heeft ie op school opgepikt volgens mij" en dat wordt meestal niet op een positieve manier gebruikt.

Wat ik eigenlijk vooral wil zeggen met dit stukje mijmering is dat het volgens mij zo'n meerwaarde is om tijd vrij te maken om met je kind te babbelen. Echt te babbelen niet enkel over het huiswerk dat nog gemaakt moet worden of de kamer die nog opgeruimd dient te worden. Het gaat je heel wat brengen volgens mij. En ja, ook als je geen huisonderwijs geeft.

In dat opzicht betekent de quote voor mij niet alleen dat we op een vriendelijke, rustige en open manier met onze kinderen moeten praten, maar ook dat we om te beginnen al praten. Zodat we ervoor kunnen zorgen dat ze niet enkel een zachte inner voice hebben, maar ook een wijze.


#dekleinedingen

video preview

Music I Use: https://www.bensound.com/free-music-for-videos
License code: JLB755HCHV0L3SQF

Een paar beelden deze week van een paar dingen waar ik van genoot:

  • cadeautasje met allemaal zelfgemaakte spulletjes om cadeau te doen
  • Ik wandel een beetje rond met m'n thee door het bos terwijl ik mijn coachingsklant een opdracht laat uitvoeren. Zij kreeg ook thee trouwens. ;-)
  • de zon
  • beetje lezen en schrijven bij kaarslicht
  • de allereerste zeester op het strand ooit voor mij
  • thee in de duinen met zicht op zee
  • de duinen en het strand
  • ...

🎶 Nieuw liedje van Anouk & Yora

Ik deelde al eerder muziek van deze twee zussen want ze maken echt prachtige liedjes. We zingen er hier thuis veel van begin tot eind mee. Ze hebben nu een nieuwe uit "Kind van de aarde" en ook die is weer prachtig.


💡 Luiermatje/verzorgingsmatje als "zitje"

Deze valt in de categorie "herbruik iets maar geef het een ander doel" en vind ik echt geniaal. Je begrijpt dat ik daar heel blij van word en wel met je moet delen. Met dank trouwens aan een vriendin want het is bij haar dat ik de tip zag.

Je kent allemaal wel zo'n klein "matje" dat je bij verzorgingstassen voor baby's vaak bijkrijgt en kan gebruiken om onder je baby te leggen als je op verplaatsing een andere pamper wil aandoen. Gooi dat niet weg als je uit de luiers bent want je kan het gebruiken om op te gaan zitten als je in de speeltuin bent of zo.

Ze zijn compact en passen dus gemakkelijk in een rugzak. Ik gebruikte ze zelf al om op een bank in de speeltuin te gaan zitten, om mijn coachingsklant op te laten zitten terwijl ze een schrijfopdracht kreeg en om mijn kinderen op te laten zitten in het bos. Echt superhandig.


📃 Papieren met datum opbergen

Iedereen heeft toch wel zo van die documenten die je nog nodig hebt, maar pas in de toekomst. Uitnodigingen, rekeningen, cadeaubonnen... Ik laat die niet graag rondslingeren want dan vind ik ze niet meer terug dus, uiteraard, heb ik een systeem. Een systeem dat ik volgens mij eens oppikte bij Gettings Things Done.

Het systeem bestaat uit een atomamap met losse mapjes. Op sommige mapjes plakt bovenaan een sticker met een getal van 1 t.e.m. 31. Dat zijn de dagen van de maand. Op de andere mapjes plakt de naam van de maand. Documenten die voor een bepaalde maand bedoeld zijn, bewaar ik in het mapje dat de naam van die maand heeft. Dus een uitnodiging voor december zit in het mapje voor december. Eens het dan december is, haal ik alle papieren uit dat maandmapje. Ik verdeel ze over de getallenmapjes die al klaarzitten achter de maandmap. Dus als die uitnodiging bevestigd moet worden voor 8 december dan steek ik die uitnodiging in het mapje van bv. 5. Dat doe ik zo voor alle papieren en daarna gaat het maandmapje van december helemaal naar achter in de map.

Elke dag kijk ik of er iets in het dagmapje zit met de juiste datum. Dus op 5 december kijk ik in het mapje waar 5 op staat en zal ik daar de uitnodiging aantreffen. Die ik dan kan bevestigen (of niet). Het mapje met de 5 gaat dan achter het mapje met de 4 dat al achter de maandmap januari zit. Zo gaat het door totdat het januari is en ik daar de documenten weer uithaal en verdeel over de dagmapjes die dan al klaar zitten achter het mapje van januari.

Eenvoudig, maar handig.


🧘‍♀️ Extra tip: online (ouder-)kindyogapakket

Ik krijg regelmatig de reactie van mensen dat ze graag eens naar mijn ouder-kindyogalessen zouden willen komen maar dat het te ver is. Of dat het tijdstip niet past. Daar heb ik nu een oplossing voor: het online ouder-kindyogapakket.

Het is een pakket en geen les, hoewel het ook wel als les kan gebruikt worden. Ik kan me namelijk voorstellen dat het op een doordeweekse dag niet altijd even handig is om een volledige les te doen, maar dat er wel tijd is voor een oefening van vijf minuten. Dit pakket bestaat dus uit losse video's die te combineren zijn tot een hele les, maar ook individueel te doen zijn.

Het thema van deze maand is dankbaarheid. De les omvat een zonnegroet, yogahoudingen (alleen of samen te doen), een massage, een dankbaarheidsoefening, een liedje en een creatieve opdracht. Via mail krijg je tips voor prentenboeken en eventuele downloads (bv. kleurplaten).

Zoals bijna altijd kan je dit pakket aankopen voor een zelfgekozen prijs. Een video bekijken en/of het pakket aankopen kan hier.


Op mijn blog had ik het deze week over hoe ik al meer dan 7 maanden weg ben van Instagram (en ik er geen spijt van heb).

Wil je graag iets kwijt over dit onderwerp? Over iets anders uit deze nieuwsbrief? Of gewoon even babbelen? Dat kan door op beantwoorden te klikken, door hier iets achter te laten of door me een berichtje te sturen via Signal.

Ik ben Stephanie. Er zijn veel woorden die me zouden kunnen omschrijven en veel dingen die ik interessant vind. Hier alvast een poging in willekeurige volgorde: vrouw, mama, lief, vriendin, dochter, zus, huisonderwijzer, 6/2 emotionele manifestor, leergierig, spiritueel, ex-leerkracht, hooggevoelig, liefhebber van natuur, simpel leven ...

Een atypische ondernemer ben ik ook. Atypisch omdat ik vooral mijn goesting wil doen en niet constant van de daken wil staan roepen wat ik in mijn aanbod heb. Mijn missie is om je (terug) te verbinden met jezelf, je kind(eren), anderen en de natuur. Dat doe ik door met je de natuur in te trekken, ouder-kindyoga te geven en als huisonderwijscoach.

Wat in deze nieuwsbrief verschijnt is mijn eigen, pure mening. Ik verwijs regelmatig naar een product via een partnerlink. Die zorgt ervoor dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt. En mocht je een grote fan zijn van mijn nieuwsbrieven en je me daarvoor graag een "fooi" wil geven dan kan dat hier.

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar iemand die er ook iets aan kan hebben. En mocht jij zo iemand zijn en je wilt de Brieven voor een mooie [kinder]tijd zelf ontvangen, laat dan hier je e-mailadres achter.

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf je dan hier uit.

Stephanie Baumers

Ik bied ondersteuning aan huisonderwijzers. Hieronder vind je een voorbeeld terug van mijn betalende nieuwsbrief "Ons huisonderwijs". Je vindt ook de laatste gratis nieuwsbrief "Brieven voor een mooie [kinder]tijd" terug. Daarop kan je je abonneren door hieronder je e-mailadres achter te laten. Wil je de betalende nieuwsbrief ontvangen? Kijk dan even onder het tabblad links.

Read more from Stephanie Baumers

Traagheid wordt nog wel eens verward met luiheid, maar voor traagheid heb ik een grote sympathie. Ik vind dat veel dingen trager zouden moeten gaan. Meer stilstaan bij wat je doet of ziet, en er niet de hele tijd een nieuwe uitvinding of een nieuwe laag bovenop leggen. Door al die opstapelingen weet je niet meer wat er allemaal onder ligt. - Miek Zwamborn Hey Reader, "Misschien wil je gewoon te veel doen" zei mijn vriend vorig weekend tegen me. Waarover het daarvoor precies ging, weet ik niet...

I think it's necessary to let kids get bored once in a while. That's how they learn to be creative. - Kim Raver Hey Reader, Eerst heel even over de quote: ik ben het er niet 100% mee eens. Volgens mij zijn kinderen al creatief en moeten ze het niet worden. Maar verveling helpt wel om die creativiteit te behouden. Als wij als volwassenen alles gaan invullen, zorgen we ervoor dat de aangeboren creativiteit verdwijnt. En dat kan niet de bedoeling zijn, wel? Ik werd hier een tijdje geleden aan...

“You are worthy of rest. We don’t have to earn rest. Rest is not a luxury, a privilege, or a bonus we must wait for once we are burned out. I hear so many repeat the myth of rest being a privilege and I understand this concept and still deeply disagree with it. Rest is not a privilege because our bodies are still our own, no matter what the current systems teach us.” - Tricia Hersey Hey Reader, Onlangs keek ik een filmpje op YouTube. Zoals altijd werd dat voorafgegaan door reclame. Ik let...